Lettergrootte

Groter Herstellen Kleiner

Zonnepanelen 227167f45d91a292cd309517bb5e78bf
Zons Onder A310b999540f33d72916d0a22819d258
Hout Kaderwerk 17663d7b92e08c64eff4833a2426a1c6

Energieprestatiecertificaat (EPC) voor woningen

Wat?

Het energieprestatiecertificaat (EPC) informeert de potentiële kopers en huurders over de energetische kwaliteit van het gebouw. Daarnaast zal het energieprestatiecertificaat informeren over kosteneffectieve maatregelen voor de verbetering van de energieprestatie van het gebouw.

Hoe wordt het berekend ?

De score die de energetische kwaliteit van het gebouw weergeeft, wordt berekend op basis van de eigenschappen van het gebouw, zoals de gebruikte materialen en de isolatiewaarden van muren en dak, ramen en deuren, en op basis van de installaties voor verwarming en warm water. Bij de berekening worden enkel de gebouweigenschappen en geen gedrag van de verbruikers/bewoners in rekening gebracht.

Voor elk gebouw een vergelijkbaar energielabel

Door de energieprestatiecertificaten te vergelijken kan men het (berekend) energieverbruik van verschillende gebouwen met elkaar vergelijken en krijgt men een indicatie van de te verwachten energiekosten.  Naast een score die de energetische kwaliteit van het gebouw weergeeft, bevat het energieprestatiecertificaat ook een reeks energiebesparende aanbevelingen. Deze aanbevelingen geven nuttige informatie over hoe energie kan bespaard worden op een kosteneffectieve manier.

Wanneer in voege ?

Vanaf 1 november 2008 is het EPC verplicht voor koopwoningen, vanaf 1 januari 2009 voor huurwoningen.

Wie mag met een energieprestatiecertificaat opmaken ?

Dit certificaat moet opgemaakt worden door een erkende energiedeskundige type A.  Be-energy is erkend door de Vlaamse overheid, erenningsnummer: EPO 7425

Hoe lang blijft het certificaat geldig ?

Het blijft 10 jaar geldig. Maar indien de eigenaar werken heeft uitgevoerd die de energieprestaties van de woning verbeteren is het aangewezen om reeds vroeger een nieuw (en beter) certificaat te laten maken.

EPC samen met keuringsattest elektrische installatie

Woningen gebouwd voor 1981 moeten bij verkoop een verplicht keuringsattest van de elektrische installatie hebben. Indien u dit wenst kunnen wij het EPC en het keuringsattest elektriciteit voor u combineren. U hoeft hiervoor dan geen extra afspraken en administratie te doen. Wij maken meteen ook de nodige afspraken met een keuringsinstantie voor de elektrische installatie. Handig én bovendien voordelig.

Voorbeeld van een energieprestatiecertificaat (pdf, 310kb)